Taksinkuljettajan työ

Taksinkuljettan työssä pääset asiakaspalveluammattiin työskentelemään ihmisten parissa joustavissa ja vaihtelevissa työvuoroissa. Helsinkiin myönnetty henkilöauton taksinkuljettajan ajolupa oikeuttaa ajamaan:

• takseja
  • limousineja eli tunnuksettomia edustusajotakseja
  • lentokenttätakseja
  • esteettömiä takseja
  • koululaistakseja

Monet työnantajat, mm. lähetystöt ja valtio saattavat edellyttää taksinkuljettajan ajolupaa. Kuljettajan työ on palveluammatti, jossa asiakkaiden kuljetustarpeet tulee hoitaa hyvin. Kuljettajan tulee pitää huolta myös autosta ja sen laitteista.

Liikenneturvallisuudella on taksin ammatissa erittäin suuri merkitys. Kuljettaja vastaa asiakkaan turvallisesta ja onnistuneesta matkasta.

Suomen taksijärjestelmä on tutkitusti yksi maailman parhaiten toimivista. Jokaisella kuljettajalla on tärkeä osansa pitää omalla toiminnallaan taksien hyvä palvelu korkealla tasolla. Suomalaiseen taksinkuljettajaan luotetaan.

Työajat

Taksit liikennöivät Helsingissä autoille kuukausittain vahvistettavan ajovuorolistan mukaan. Kuljettajan ajovuoro on normaalisti noin 10 tuntia taukoineen, mutta tehdään myös lyhyempiä 6-7 tunnin työvuoroja, vaikkapa suurten yleisötapahtumien yhteydessä. Ajovuorot ovat päivä-, ilta- tai yövuoroja.

Palkkaus

Palkkaus on provisiopohjaista ja sidottu auton arvonlisäverottomaan ajotuloon. Täysiaikaisen kuljettajan vuosiansiot vaihtelevat 18.000 ja 30.000 € :n välillä. Ammattitaito, oma ahkeruus sekä oikea asenne vaikuttavat ratkaisevasti ansiokertymään. Parhaat kuljettajat pääsevät reilusti yli 30.000 euron vuosiansioon.

Työtilanne

Helsingissä on noin 1360 taksiautoa. Kuljettajien työtilanne on hyvä. Taksien käyttöasteet ovat kohtuullisella tasolla ja uusia kuljettajia tarvitaan koko ajan lisää! Aktiivinen ja asiallinen kuljettaja löytää pääkaupunkiseudulla helposti hyvän työpaikan esimerkiksi asuinpaikkansa läheltä.

Oma taksi?

Nykyisen käytännön mukaan oman taksiluvan (liikenneluvan) saaminen edellyttää päätoimista ajamista toisen palveluksessa useiden vuosien ajan.

Ennen koulutukseen hakeutumista varmista, että täytät kaikki taksinkuljettajalle asetetut vaatimukset.

Lue seuraavaksi lisää kohdasta Taksikurssi.